Використання полів 996 "MeSH - головна" та 995 "MeSH - неголовна"


Трохи історії. 2004 р. було припинено випуск Index Medicus – відомого бібліографічного покажчика з медицини. Видання покажчика було ініційовано у 1879 р., як щомісячне видання, Джоном Шоу Біллінгсом (John Shaw Billings), який тоді очолював The Library of the Surgeon General's Office, US Army, на базі якої згодом було створено Національну бібліотеку США з медицини (NLM). У 1960 р. NLM започаткувала створення бази даних (зараз відомої як Medline), записи якої використовували для формування друкованого покажчика Index Medicus (IM). Вже тоді предметизацію здійснювали за MeSH використовуючи 2 поля: IM (Index Medicus) та NIM (Not Index Medicus) для позначення рубрик, які "потрібно" та "не потрібно" друкувати у Index Medicus. В російськомовній версії САБ Ірбіс-64 закладено відповідні поля
 996 ("MeSH – главная") = IM
 995 ("MeSH – неглавная") = NIM
В анотаціях сучасного MeSH зустрічаються саме ці позначки – IM та NIM, для позначення полів для головної та другорядної рубрики.
Наприклад, рубрика MICE, CONGENIC (МЫШИ КОНГЕННЫЕ)
в оригінальному MeSH https://www.nlm.nih.gov/cgi/mesh/2016/MB_cgi?mode=&term=Mice,+Congenic&field=entry
у росMeSH:
#2: МЫШИ КОНГЕННЫЕ
#20: NIM, если экспериментальное животное; обязат дескр МЫШИ

Як визначити IM або NIM?

Після виявлення всіх рубрик MeSH, які вірно описують зміст статті, індексатор повинен встановити важливість кожної рубрики. Вводити рубрику як MeSH-головна чи MeSH-неголовна залежить від ваги терміну у розкритті змісту статті.
Деякі терміни ніколи не можуть бути ІМ. Наприклад, Нью-Йорк або Африка не можуть бути IM (звідси https://www.nlm.nih.gov/bsd/indexing/training/NIM_020.html).
Найчастіше у NIM потрапляють такі рубрики:
методи досліджень (MICROSCOPY, ELECTRON = МИКРОСКОПИЯ ЭЛЕКТРОННАЯ)
тварини, які експериментально досліджувались (RATS = КРЫСЫ)
рубрики, які доповнюють зміст головної рубрики (CHRONIC DISEASE=ХРОНИЧЕСКАЯ БОЛЕЗНЬ)
Однак, всі ці поняття можуть бути проіндексовані у MeSH-головна, якщо вони є основною темою статті.
Наприклад, стаття про хронічний гастрит індексується ГАСТРИТ у MeSH-головна та ХРОНИЧЕСКАЯ БОЛЕЗНЬ у MeSH-неголовна. Стаття про хронічні захворювання в цілому індексується ХРОНИЧЕСКАЯ БОЛЕЗНЬ у MeSH-головна.
Не кожне згадане в статті поняття індексується! Концепції повинні бути проіндексовані, тільки якщо вони обговорюються, а не просто згадуються в статті.


 
Все про MeSH українською © Нежурбіда Г.Г., 2016-2017 | Шаблон блогу Quo від Ciudad Blogger