UkrMeSH версія 0.2

Оновлено бази UkrMeSH на сайті http://mesh.help4lib.in.ua/.
Як і раніше представлено оригінальну англійську версію MeSH NLM від 1 березня 2017 р. : 28472 дескриптора, для 6684 з них запропоновано переклад українською. У порівняні з версією 0.1 додано переклад на українську 2386 дескрипторам. Трохи більше стало й українських Entry terms, зараз їх 374. Уперше додано переклад Supplementary Concept Record Terms для 2408 термінів. Вони подаються після списку основних дескрипторів (якщо такі будуть знайдені) на кольоровому тлі.

Наприклад, пошук будь-якого з препаратів
клогрел, клопидогрел, клопитон, кордикс, лодигрел, плавикс, стазекс, тессирон
дасть рекомендацію застосовувати рубрику "Ticlopidine" (укр. – Тиклопідин) із підрубрикою "analogs & derivatives" (укр. – "аналоги та похідні", рос. – "аналоги и дериваты").
У базі PubMed видно, що назва ліків, яка була зазначена у джерелі, зберігається у полі ОТ ([Other Term]). Див. формат MEDLINE, пошук clopidogrel. В усіх цих записах MeSH-дескриптор - Ticlopidine/*analogs & derivatives.

Інший приклад. Ліки – залеплон або анданте. Потрібно використовувати 2 рубрики MeSH:
1. Acetamides (Ацетамід)
2. Pyrimidines (Піримідин)
Підрубрику "analogs & derivatives" застосовувати не потрібно.

Загальна кількість SCR-термінів у MeSH NLM – 240729 (на 05.05.2017), перекладено на укр. SCR-термінів – 2408 (лише 1%). Крім того, у базу UkrMeSH включено російські назви лікарських засобів (3539) для поліпшення пошуку, враховуючи на те, що рос.бази SCR-термінів ніколи не існувало, а також плутанини у написанні укр.термінів, наприклад, Пентаксим  / Пентаксім.

База UkrMeSH містить також MeSH німецькою з огляду на те, що в Україні навчаються іноземні студенти й пошук рідною мовою для них може бути зручнішим. А також враховано люб'язний дозвіл використовувати німецький MeSH у некомерційних цілях із посиланням на DIMDI (Deutsches Institut für Medizinische Dokumentation und Information), що я і зробила.

Статистичні дані



Загальна кількість дескрипторів (з урахуванням повторення у різних частинах дерева) - 57840.
Запропоновано переклад на українську для 31% дескрипторів. Робота триває!

0 коммент.:

Дописати коментар

 
Все про MeSH українською © Нежурбіда Г.Г., 2016-2017 | Шаблон блогу Quo від Ciudad Blogger