Pharmacological Action Terms


З 1996р. індексатори зобов'язані додавати рубрики, що відносяться до фармакологічної дії (код дерева MeSH - D27.505* Фармакологических веществ воздействие), у разі коли у статті або іншому документі, що предметизується, йдеться про лікарські засоби або хімічні речовини.
З 2003р. введено можливість пошуку в PubMed за фармакологічною дією.

Див. відповідні статті англійською з "NLM Technical Bulletin":
Nahin AM. Pharmacologic Action Headings: PubMed®. NLM Tech Bull. 2003 Jul-Aug;(333):e6.
https://www.nlm.nih.gov/pubs/techbull/ja03/ja03_papx.html
Nahin AM. PubMed® and the Expansion of Pharmacological Action Terms. NLM Tech Bull. 2007 Nov-Dec; (359):e5.
https://www.nlm.nih.gov/pubs/techbull/nd07/nd07_pa_update.html

Наприклад, всім відомий Аспірин за МеSH має 5 видів фармакологічної дії:

  • Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal - Противовоспалительные средства нестероидные
  • Fibrinolytic Agents - Антифибринолитические средства
  • Platelet Aggregation Inhibitors - Тромбоцитов агрегации ингибиторы
  • Cyclooxygenase Inhibitors - Циклооксигеназы ингибиторы
  • Antipyretics – Антипиретики


У залежності від того, про який саме вплив Аспірину йдеться у документі, що предметизується, серед рубрик МеSH повинна бути хоча б одна з рубрик, що відносяться до гілки МеSH D27.505* (Фармакологических веществ воздействие). Використання саме рубрик фармакологічних дій, що перелічені у MeSH-записі для аспірину, не обов'язкове, а дає змогу програмно організувати систему підтримки предметизатора, нагадуючи, які саме рубрики слід додати до бібліографічного запису. Наприклад, якщо у статті йдеться про дослідження Аспірину як противірусного засобу (припустимо ;) ), то повинна бути вибрана рубрика Antiviral agents (Противовирусные средства), а не одна з п'яти вищеперелічених.

Отримати алфавітний перелік усіх актуальних рубрик MeSH, що відносяться до розділу D27.505* (Фармакологічних речовин вплив), можна за посиланням https://www.ncbi.nlm.nih.gov/mesh/1000082?log$=activity
З цього списку можна перейти до переліків лікарських препаратів конкретної фармакологічної дії. Наприклад, натиснувши "Antiviral agents", Ви побачите список противірусних лікарських засобів, які включені до бази MeSH та бази SCR (Supplementary Concept Records). Про SCR читайте в цьому блозі пост - http://ukrmesh.blogspot.com/2016/07/supplementary-concept-records.html.

Якщо Ви бажаєте обмежити цей перелік лише засобами, які включені до MeSH, то скористайтеся пошуком з MeSH-браузера https://meshb.nlm.nih.gov/.
У пошукове поле слід ввести "Antiviral agents" (у даному випадку), а під пошуковим полем увімкнути "Pharmacological Action". Якщо залишити перемикач у положенні "All Terms ", то результатом пошуку буде не перелік противірусних лікарських засобів з MeSH, а сам MeSH-запис "Antiviral Agents".



Відео зі сторінки https://www.nlm.nih.gov/bsd/disted/drugs/pa_list_exercise.html демонструє як знайти у PubMed статті про антидепресанти, які використовуються при лікуванні периферичної нейропатії, за допомогою Pharmacological Action.

Веб-сторінка NLM "MeSH XML and ASCII Files Available for Download", яка містить посилання на файли для завантаження, дає змогу завантажити файл "Substances with
Pharmacologic Action" у XML-форматі. Докладніше про цей файл та його структуру тут - https://www.nlm.nih.gov/mesh/pa_abt.html.

 
Все про MeSH українською © Нежурбіда Г.Г., 2016-2017 | Шаблон блогу Quo від Ciudad Blogger