FTP-архів версій MeSH


З'явилась можливість завантажити різні версії MeSH з FTP-серверу NLM ftp://nlmpubs.nlm.nih.gov/online/mesh/. Доступ - вільний для тих, хто погоджується з MeSH® Memorandum of Understanding. Випуск №410 "NLM Technical Bulletin" надає докладну інформацію про розміщення файлів  та зазначає, що архів може бути корисним для тих, хто зацікавлений у вивченні історії термінології MeSH.

На мою думку, архів є безцінним джерелом для медичних бібліотек України, які прагнуть навести лад у своїх електронних каталогах та бібліографічних базах даних щодо MeSH-рубрик. В архіві зберігаються як повні версії MeSH за роками та помісячно, так й окремі текстові файли з повідомленнями про нові рубрики; рубрики, що змінили назву; видалені рубрики.
Нагадаю, що у PubMed при зміні назви MeSH-рубрики відбуваються відповідні зміни у кожному бібліографічному записі. У PubMed, на відміну від ЕК бібліотек України, Ви не знайдете рубрики ALGAE, BROWN (ВОДОРОСЛИ БУРЫЕ), бо нова назва – Phaeophyta. Зміна назви відбулась у 2011 році, відповідно в усіх записах до 2011 виправлено на Phaeophyta. Те саме: Hepatitis, Toxic (Гепатит токсический) - Drug-Induced Liver Injury (Печени лекарственное повреждение). І багато, багато іншого. Мішанина зі старих та нових назв рубрик в ЕК медичних бібліотек ускладнює пошук як користувачам, так й співробітникам бібліотек. Змінити стару назву на нову не складно за допомогою глобальної коректировки. Але працювати над тим слід постійно, відразу після публікації змін. Крім того, така робота виявляє помилки предметизації, що дозволяє вжити заходів для запобігання ляпів надалі.

Каталог "MESH_FILES" містить останню версію MeSH та оновлюються щоранку з понеділка по п'ятницю.

 
Все про MeSH українською © Нежурбіда Г.Г., 2016-2017 | Шаблон блогу Quo від Ciudad Blogger