Вірус Зіка. Нові рубрики MeSH


NLM Technical Bulletin повідомив про введення двох нових рубрик MeSH
• Zika Virus (Virus, Zika)
        B04.820.250.350.995
        https://www.nlm.nih.gov/cgi/mesh/2016/MB_cgi?mode=&term=ZIKA+VIRUS
• Zika Virus Infection (Fever, Zika; Zika Fever; Zika Virus Disease)
        C02.081.990; C02.782.350.250.990
        https://www.nlm.nih.gov/cgi/mesh/2016/MB_cgi?mode=&term=ZIKA+VIRUS+Infection
В дужках – синоніми, роздільник – ";". За наведеними посиланнями можна переглянути місце нових рубрик у дереві MeSH.

Вірус Зіка відомий досить давно (вперше було виділено 1947р. у макак-резусів у лісі Зіка, Уганда), але хвороба, яку спричинює вірус Зіка та її наслідки були досліджені недавно. Крім того, останнім часом спостерігається поширення (виявлення) вірусу в різних країнах. До 2016р. для статей, що містили інформацію про вірус Зіка, використовували рубрики Arboviruses (Арбовирусы) або Flavivirus (Флавивирус), для хвороби, яку спричинює вірус Зіка - Arbovirus Infections (Арбовирусные инфекции) або Flavivirus Infections (Флавивирусные инфекции).

На сайті National Library of Medicine Training Center зазначено, що NLM зробить ретроспективну переіндексацію статей про вірус Зіка, що не є звичайною практикою при введенні нових рубрик.

Бібліотекам, які бажають поповнити свої бази MeSH цими рубриками, пропаную файл (mesh-zika.txt), який можна імпортувати в базу MeSH (txt, win1251) + "Актуализировать словарь".

Відповідно до MeSH® Memorandum of Understanding у записи включена інформація про фундатора МеSH (U.S. National Library of Medicine, поле 801) та версію MeSH (поле 810). Поля, підполя використовуються у повній відповідності до Ірбіс-MeSH (ЦНМБ).

Поля з назвами рубрик англійською та російською повністю збігаються. Тобто в поле з російською назвою внесена назва англійською. Таку практику використовують як ЦНМБ, яка підтримує росMeSH, так і DIMDI, який підтримує німMeSH, у випадках, коли остаточне рішення про назву рубрики у національному варіанті MeSH не прийнято. Для полегшення пошуку інформації введено записи з синонімами російською мовою.

Я підготувала також записи (mesh-zika-ukr.txt) з синонімами українською для бібліотек, які бачать сенс у створенні укрMeSH, та, на першому етапі, створення посилань від українських термінів.

 
Все про MeSH українською © Нежурбіда Г.Г., 2016-2017 | Шаблон блогу Quo від Ciudad Blogger